17 Eylül 2011 Cumartesi

Çömlekçilik



Özlü çamurdan elle veya çömlekçi çarkından geçirilerek çeşitli ölçülerdeki kalıplara dökülerek biçimlendirilen ve fırında pişirilerek sırlanan veya sırlanmadan yapılan toprak çanak. Çömlek, testi, vazo, küp yapma sanatı.
Beyaz topraktan yapılarak üstü sırlanan çiniler, çömlekçilik sanatına girmezler. Bunları yapmak sanatına çinicilik denir.
Eski tekniğe göre çömlekçi çamurunun hazırlanışı ve şekil verilmesi, akarsu yataklarından veya kil toprağının üstündeki özlü çamur süzülerek, içindeki çakıl taş parçaları alındıktan sonra taşla veya tahta tokmakla dövülerek yapılırdı. Kil toprağına sâdece biraz su katılır, süzülmüş balçıklı toprak kalıplara dökülerek sıkıştırılır veya ortası oyularak çeşitli biçimlere sokulurdu.

Yeni usûllere göre, kil bol su içinde ıslatılarak sıvılaştırılır, süzülür. Süzülen bu sulu çamur belirli bir kıvama gelinceye kadar kurutulduktan sonra elle işlenerek biçimlendirilir. Son zamanlarda ise balçık, kalıplara dökülerek kullanılmaktadır.

Metnin alındığı yazıyı okumak için tıklayınız.

4 yorum:

  1. severim boyle tarihi comlekleri

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Sabahattin Hocam,

    En sağlıklı kap kacaklarımız, cam ve topraktan yapılanlardır. Çanak, çömlek diye tabir ederdik. Hatta "çanak çömlek patladı" diye bir de çocukluğumuzun bir oyunu vardı.

    Toprak kadar temiz ve toprak kadar sadık bir dost daha yoktur.

    Bu güzel paylaşımınız için teşekkürlerimi sunarım. Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Yaz Blogcu,
    Merhaba Dost,
    Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.
    Temiz ve sadık dostların çoğalması dileğiyle...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Ferhat Bayram,
    Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.
    Ne mutlu güzellikleri sevenlere.
    Güzel günler dileğiyle.

    YanıtlaSil